راهنمای خرید دستگاه جوش (اینورتر)

آگوست 24, 2021
راهنمای خرید دستگاه جوش (اینورتر)

همیشه انتخاب یک دستگاه جوش ایده ال برای انجام فعالیت های صنعتی و ساخت و ساز به سهولت امکان پذیر نیست زیرا بازار این دستگاه ها بسیار گسترده و متنوع است. امروزه اکثر صنعتگران و مجریان پروژه های ساختمانی و تاسیساتی با دستگاه های جوشکاری سر و کار دارند، مضاف بر این، رونق سازندگی را نیز در اقصی نقاط کشور شاهد هستیم. بنابراین تشریح مشخصات و بیان ویژگیهای این تجهیزات کاربردی میتواند در استفاده بهینه از آنها مفید باشد.

در صنعت ساختمان عموماً چه نوع دستگاه های جوش کاربرد دارند؟

عموماً سه نوع دستگاه جوش در ساختمان ها کاربرد دارد: الف : روش الکترود دستی (SMAW) ب: روش جوشکاری با سیم (۶٫M.A.W) ( MIG / MAG در اصطلاح عامیانه Co2 گفته میشود. ج: جوش زیر پودری (S. A.W) روش دوم عموماً در کارگاه های تولیدات اسکلت فلزی به کار میرود ولی در روش اول در تمامی مراحل ساخت وساز،از گودبرداری و محصور کردن زمین تا آخرین روز تحویل کاربرد دارد.

اصولاً دستگاه های جوش الکترود به چند دسته تقسیم میشوند؟

قبل از اینکه تفاوت دستگاه های جوش الکترود دستی را بدانیم باید اطلاعاتی راجع به روند تولید دستگاه های جوش داشته باشیم.

دستگاه های جوش الکترود چهار دسته بندی کلی دارند:

نوع اول: ترانس های قدیمی که به دلیل حجم بالا، کیفیت پایین خروجی A.C وزن سنگین و مصرف برق بسیار بالا عموماً از چرخه استفاده کنار گذاشته شده اند

نوع دوم: در این مدل دستگاه ها از مولدهایی به نام دینام جوشکاری استفاده شده که از کیفیت جوش بهتری برخوردار بوده و خروجی D.C داشته اند ولی به دلیل حجم بالا و سنگین و هزینه های بالای تعمیرات و اینکه عموماً در سال های جاری هیچ گونه خدماتی از سوی شرکت های فروشنده ارائه نشده است به فراموش کامل سپرده شده اند.

نوع سوم: دستگاه ها رکتیفایر، سومین مدل هستند. کیفیت بالای جوشکاری، خدمات دهی بسیار زیاد و کار آیی این دستگاه ها در وضعیت های خیلی سخت و شرایطی که به برق شهری دسترسی نباشد در بازار ایران بسیار رواج دارند. خدا را شکر نقش تولیدکنندگان داخلی در این صنعت بسیار پررنگ است و عموماً دستگاه های وارداتی در مدل دستگاه های رکتیفایر جایی برای عرضه ندارند اما برعکس در پروژه های بسیار سنگین خارج از کشور در حوزه خلیج فارس بسیاری از دستگاه های رکتیفایر تولید ایران در حال کار کردن هستند و این به دلیل تجربه بسیار ارزنده صنعتگران عرصه جوش در پارس جنوبی است.

نوع چهارم دستگاه جوش اینورتر چهارمین مدل دستگاه های جوش در رده بندی الکترود دستی به شمار میروند. این دستگاه ها مزایای فراوانی دارند و به همین دلیل طی پنج سال گذشته با سرعت بسیار بالایی جایگزین تمامی دستگاه های جوشکاری شده اند.

علت اصلی تمایل مشتریان به دستگاه جوش اینورتر چیست؟

وزن بسیار کم، ابعاد کوچک، مصرف برق کم، عدم ایجاد نوسانات برق، کیفیت بسیار بالای جوشکاری، قابلیت استفاده با انواع الکترود معمولی، آلیاژی، عدم چسبندگی الکترود، خروجی D.C و قیمت مناسب به دلیل استفاده از قطعات الکتریکی به جای مواد اولیه مانند سیم پیچی مسی.

موقع خرید دستگاه جوش اینورتر چه نکاتی باید مد نظر قرار گیرد؟

با توجه به تنوع بیش از حد دستگاه جوش اینورتر در بازار، سردرگمی خریداران بسیار زیاد است. بیشتر خریداران دستگاه های رکتیفایر برای خرید به شرکت های تولیدکننده یا نمایندگان فروش این دستگاه ها مراجعه نموده و در صورت خرابی یا بروز مشکل در دستگاه نیز به همان شرکت یا تعمیرکاران متفرقه مراجعه می کردند. از آنجا که ذاتاً این دستگاه ها از تکنولوژی خیلی بالایی برخوردار نیستند. این مشکلات در تمام ایران حتی شهرستان های کوچک قابل رفع است ولی بحث اینورترها به گونه ای دیگر است. این دستگاه ها همراه با تمام مشخصات مطلوبی که دارد، معضلاتی در کنار خود دارد که اگر خریدار موقع خرید به آن توجه نکند به مشکلات عدیده ای دچار میشود. استفاده از تکنولوژی های جدید و قطعات الکترونیکی مانند    Mosfet  و یا IGBT در این گونه دستگاه ها خدمات و تعمیرات را بسیار تخصصی کرده است.

در دستگاه های رکتیفایر عموماً از یک برد استفاده میشود که تقریباً در بین تمام تولیدکنندگان مشترک بوده و قابلیت جایگزینی دارد. ولی در اینورترها هر کارخانه مشخصات فنی بردهایش با دیگران فرق می کند و عموماً در پایتخت هم دسترسی به قطعات الکترونیکی سالم جهت تعمیرات بسیار سخت است. بنابریان خریدار باید این دستگاه ها را از مکان های معتبر خریداری کند و اطمینان حاصل نمایند که شرکت عرضه کننده اینورتر خدمات پس از فروش مناسبی دارد. ضمناً توجه به پلاکی دستگاه که Doty cycleچرخه زمانی استفاده دستگاه را نشان می دهد کمک خوبی خواهد بود.

انتخاب یک دستگاه جوش مناسب ، مشخصات فنی یک دستگاه جوش ایده آل به نسبت سبک کاری که این سبک هاى کارى در توضیحات ما در مورد برند هاى مختلف به ۴ دسته تقسیم شده است  براى استفاده از مطالب باید اطلاعات کافى از این مطلب داشت که در ادامه با آنها اشنا خواهید شد.

انواع کاربرد هاى دستگاه هاى جوش اینورتر

کاربرد هاى دستگاه هاى جوش اینورتر به طور کلى از دید مجموعه دستگاه جوش به ۴ دسته تقسیم میشوند که این دسته بندى به معیار هایى همچون duty cycle ، سیستم تهویه ، قدرت خروجى ، سایز کیس  ، تعداد و ظرفیت قطعات وابسته است این معیار ها موجب شده هر دستگاه جوش مختص یک کار خاص خودش باشد و تواناى انجام کار بیشتر را نداشته باشد یا بلعکس قوى بودن آن موجب شود مقرون به صرفه نباشد و یا حجم بزرگ آن موجب ناکارآمد بودن آن شود پس دسته بندى دستگاه هاى جوش به این صورت می شود که : ١- دسته کاربردهاى خانگى  ٢- دسته کاربرد هاى سبک  ٣- دسته کاربرد هاى نیمه سنگین ۴- دسته کاربردهاى سنگین یا صنعتى

مزایای دستگاه جوش اینورتر

دستگاه جوش اینورتر مزایای بسیاری دارد از جمله :

– راندمان بالا – تا ۹۵٪.
– هزینه های اقتصادی از جمله کمبود آن.
– طیف گسترده ای از شاخص های حالت عملیات و امکان انتخاب مناسب، که بسیار مهم است که الکترود های نازک در طی جوشکاری استفاده می شود.
– استفاده همزمان از منابع چندگانه عرضه فعلی مورد استفاده قرار می گیرد.
– حالت جوشکاری به تدریج تنظیم می شود، دارای طیف گسترده ای از جریان و ولتاژ است.
– منبع قدرت را می توان از راه دور کنترل کرد.
– برق با کم هزینه مصرف می شود.
– ترانسفورماتور اینورتر دارای اندازه کوچک و وزن است، که تا حد زیادی حمل را تسهیل می کند.
– حضور عایق دوگانه و فیوز قدرتمند، سطح بالای ایمنی جوشکاری را فراهم می کند.
– هر نوع الکترودهای پوشش داده شده برای جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد و فرآیند خود را هم در جریان متغیر و هم در جریان ثابت انجام می دهد.
– احتراق آسان از قوس، احتراق پایدار زمانی که حداکثر جریان اعمال می شود توسط تابع Hot-Start ارائه شده است. یک ترانسفورماتور معمولی قادر به اطمینان از ثبات قوس و ثبات حالت عمل نیست.
– ویژگی Arc-Force به شما امکان می دهد تا در مدت کوتاهی منبع تغذیه را حداقل کاهش دهید. این چسبیدن الکترودها را از بین می برد.
– هیچ و یا مقدار کمی از پاشش جوشکاری. در طول کار استفاده از انفجار مغناطیسی لازم نیست.
– جوشکاری اینورتر تحت قدرت حتی آلیاژهای است که با روش معمول و همچنین فولاد پیوند ندارند.
– این روش جوشکاری حتی برای مبتدیان نیز موجود است.

وجود این مزایا، این دستگاه دارای اشکالاتی است:

– هزینه ثابت است چند بار بیشتر از ترانسفورماتور متعارف اگر شما به کار با کیفیت بالا نیازی ندارید، بهتر است یک واحد ارزان قیمت را خریداری کنید، اگر جوشکار سطح آمادگی کافی داشته باشد.
– تعمیر ترانسفورماتور گران نیست تعمیر یک ماشین نیمه اتوماتیک گران خواهد بود. این به این معنی است که “مغز” دستگاه ماژول IGBT است. دلایل شکست در کار او شایع ترین است: بارگذاری در هنگام برش یک ورق فولاد ضخیم یا افزایش ناگهانی ولتاژ زمانی که او به زمان واکنش نشان نمی دهد.
– دستگاه اینورتر حساس به گرد و غبار است. با تعداد زیادی از آن، دستگاه ممکن است خراب شود. اگر در محل ساخت و ساز مشغول به کار هستید، توصیه می شود برای نظارت بر پاکیزگی دستگاه و انجام کارهای تعمیر و نگهداری به طور منظم در تمیز کردن و تمیز کردن.
– اجزای الکترونیکی دستگاه نیمه اتوماتیک در دمای کمتر از ۰ درجه سانتیگراد کار نمی کند.
– همچنین برای حفظ دستگاه در معرض خطر مضر است. درجه حرارت پایین موجب شکل گیری مایع در پر شدن

١ دستگاه جوش اینورتر با کاربرد هاى خانگى

در بخش کاربرد هاى خانگى دستگاه هاى جوش اینورتر معمولا حجم هاى کوچکى دارند که موجب سبک بودن و کم جا بودن دستگاه میشود برد هاى این دستگاه ها تکبرد است که موجب راندمان پایین انها میشود همچنین خروجى آن ها تا الکترود ٢.۵ را به راحتى پاسخگو نیز هست اما ظرفیت تایم کارى طولانى را به دلیل فشار حرارتى زودرس نخواهد داشت وتنها براى راه اندازى کار در منازل و کارهاى عام پسند و جزئى کارآمد است و خروجى حقیقى آمپر این دستگاه ها در  محدوده ١٢٠ – ١۴٠ امپر میباشد.

٢ دستگاه جوش اینورتر با کاربرد هاى سبک

در بخش کاربرد هاى سَبُک دستگاه هاى جوش اینورتر معمولا حجم هاى کوچک و متوسط دارند و برد هاى این دستگاه ها تکبرد است که موجب راندمان پایین آنها می شود همچنین خروجى آن ها تا الکترود ٣ را به صورت دائم پاسخگو نیز هست توانایى انجام کارهاى تخصصى تر همچون نسب تابلو ها ، مکانیک هاى خودرو نساب هاى کولر و حتى کارهاى سبک ساختمانى  را دارد و خروجى حقیقى آمپر این دستگاه ها در محدوده ١۴٠-١٧٠ آمپر میباشد.

معیارهاى تأثیر گذار بر کاربرد دستگاه جوش اینورتر

‏١– duty cycle یا نسبت کار در زمان در دستگاه جوش

این مشخصه مرتبط با ساختار کلى دستگاه جوش شماست که دماى داخلی ارتباط مستقیم با این مشخصه دارد.
اولین مسأله میزان دمای تولید شده توسط قطعات است که به کیفیت قطعات ، هماهنگی ظرفیت قطعات با خروجى ، سیم کشى هاى داخلى و… است.

٢ سیستم تهویه

دومین معیار قدرت سیستم خنک کنندگى دستگاه جوش که شامل قدرت فن ، هیتسینک ها و حجم کیس دستگاه جوش شماست.

٣ قدرت خروجی دستگاه جوش

معمولا مشخصه خروجی دستگاه جوش را از روی اعداد درج شده نمی توان تشخیص داد و در بازار اعداد گویای قدرت خروجی نیستند.
این مسأله با ارزیابی قطعات داخلی و اندازه گیری خروجی دستگاه جوش با آمپر متر است.
حتی در برخی موارد خروجی دستگاه فقط به طور مقطعی آمپر را نشان می دهد وبه دلیل عدم هماهنگی قطعات و قدرت خروجی در مدت کوتاهی دچار خرابی شده و حتی گاهی اوقات دستگاه دیگر قابل تعمیر نخواهد بود زیرا موجب آسیب pcb می شود.

۴ سایز کیس دستگاه جوش تک فاز

برای تهیه یک دستگاه جوش مناسب سنجش حجم دستگاه و وزن آن به نسبت جابجایی در کار و تایم کاری مفید الزامی است.
برای کارهای سبک و جزئی جوشکاری از دستگاه های کوچکتر ، تک برد و وزن کمتر از ۵ کیلو گرم کافیست که بازار نام دستگاه جوش خانگی را بر آن نهاده است؛
برای جوشکارهای  سیار دستگاه های که حجم کاری بیشتری به نسبت کارهای خانگی دارند و حتی گاهی کار سنگین هم انجام می دهند دستگاهای متوسط رو به کوچک است وزن ٧ کیلوگرم دارد و باید سه برد باشد.
سایز سوم دستگاه های ٢۵٠ کیس کوچک است که وزن ٨-٩ کیلو دارد و سایز ان به دستگاه قبلی نزدیک است اما قدرت بیشتری داردو معمولا مورد استفاده رابیز کارها قرار می گیرد.

سایز چهارم و بزرگترین سایز دستگاه های جعبه بزرگ ٢۵٠-٣١۵ آمپر هستند که معمولا برای اسکلت کارها مناسبند زیرا تهویه خوب و کیس حجیم دارند که این مشخصات باعث می شود در شرایط آب و هوایی گرم هم به بهترین نحو کابری داشته باشند.